Focus verbeteren

schermafbeelding-2016-09-26-om-21-44-58Als je kijkt naar hoe mensen met AD(H)D vol met creative ideeën zitten, is het eigenlijk gek dat er bij velen niets uitkomt. Je hebt vaak de neiging om al die ideeën meteen uit te voeren want je wil namelijk niks vergeten of misschien ook omdat je super impulsief bent. Het ene idee is het brein nog niet uit of de volgende staat al weer aan de deur te kloppen. Zo kun je bezig zijn met het opzetten van je nieuwe bedrijf, blogs en kinderboeken schrijven, een verbouwing visualiseren en ondertussen ook gewoon een baan hebben. Maar veel van die ideeën worden na een flitsende start niet afgemaakt. Als de nieuwigheid er een beetje af is zwakt het enthousiasme ook af. Dus begin je vol enthousiasme aan dat nieuwe idee wat zomaar je hoofd binnen sprong en zo gaat het elke keer weer verder. Het resultaat is een stapel van onafgemaakte taken die zorgen dat de chaos in het hoofd alleen maar groter wordt. En niet alleen in het hoofd maar ook op het werk, huis en in je relatie.

Wat zijn nu de voordelen van één ding tegelijk doen? Tja die kan ik wel voor mezelf noemen maar het is interessanter om voor jezelf na te gaan wat de voordelen en wat de eventuele nadelen hiervan zijn.

Afleiding

Afleiding is voor iemand met AD(H)D een tweede natuur. Een afleiding kan van buitenaf komen door bijvoorbeeld een eekhoorn die in een boom klimt of een mobieltje wat afgaat, maar misschien nog wel vaker van binnenuit. Het is ontzettend moeilijk om weer terug op de originele taak te concentreren als je eenmaal bent afgeleid. Alleen al het schrijven van deze blog kostte me meerdere dagen vanwege allerlei onderbrekingen. Het helpt dus om zoveel mogelijk afleidingen te herkennen en tegen te gaan.

Die van buiten zijn makkelijker te herkennen dan die van binnenuit. Je gedachten kunnen een loopje met je nemen en je hoofd kan letterlijk vol voelen. Het kan helpen om bewust voordat je in een situatie komt het stop – denk – doe principe toe te passen.

schermafbeelding-2016-09-26-om-21-45-55

Stop – denk – doe

Je stopt letterlijk even met waar je mee bezig bent. Je denkt na over wat je aan het doen bent, wat prioriteit heeft en wat je daarmee wilt. Vervolgens ga je dit ook doen. Het vergt wat oefening maar uiteindelijk kan het helpen minder afgeleid te raken.

Om die interne televisies met 100 kanalen tegelijk aan minder afgeleid te krijgen zijn er wat dingen die je daarnaast ook nog kunt doen. Er is niet één goede manier. Kijk wat werkt voor jou. 

  • Probeer storende invloeden zoals een telefoon weg te houden. Zet misschien de radio uit of juist aan. De deur open of juist dicht.
  • Schrijf gedachten die in je opkomen tijdens een taak op in een schrift. Je kunt dan later kijken of het echt iets is.
  • Zorg voor een opgeruimde werkplek. Rommel leidt namelijk af.
  • Ga niet vermoeid aan een nieuwe taak beginnen als dat niet hoeft.
  • Vertel anderen dat je ergens aan gaat beginnen zodat ze dit weten en je minder snel zullen storen.
  • Zet een wekker, alarm of gebruik een Time timer zodat je niet veel te lang bezig bent met een taak.

Hoe focussen jullie het best? Laat hieronder een bericht achter of stuur een mail naar: info@bounce-back.nl