Opruimen

schermafbeelding-2016-09-08-om-22-27-39De kamer ligt vol met troep, in de keuken is er geen schoon bord of pan meer te vinden en toch lig je op de bank naar de TV te kijken. Ze vroeg de afgelopen dagen al of je wilde helpen met het huishouden want ze doet eigenlijk alles al. Je wilde het afmaken voordat ze thuis kwam maar het kwam er gewoon niet van. Nou ja je was wel vol goede moed gestart met stofzuigen maar toen zag je dat reclameblaadje liggen. Even lezen om te kijken of er nog wat in de bonus is want ja dat bespaart geld. Wat zal ze trots op je zijn straks. Lezen doe je natuurlijk zittend en toen zag je de Ipad liggen. Even een spelletje kan toch wel?!

Schermen

Oh ja een update van de app van Netflix. Even kijken welke nieuwe films en series ze allemaal hebben en of je die nu eindelijk kan streamen naar de TV. En zo zit je de hele dag van alles te kijken terwijl je ondertussen je computer hebt aangezet om iets te Googlen en je terug bent gegaan naar een ander spel op de Ipad. Vergeet niet ook de 20 mensen waarmee je tegelijk aan het appen bent over…. Ja waarover eigenlijk? Nou ja, het maakt ook niet uit. De tijd is voorbij gevlogen en je ziet dat ze over niet meer dan 20 minuten thuis is.

Opeens sta je op en gaat als een razende het huis door. Het ziet er allemaal wel een beetje beter uit maar je weet dat het niet genoeg is. En daar gaat de sleutel in het slot. Shit weer niet af, en je ziet het al aan haar gezicht. Ze is niet eens boos meer. Het is veel erger. Je ziet de teleurstelling in haar ogen. Waarom  heb je het dan ook niet gewoon gedaan? Zoveel was het nou toch ook weer niet? Als ik nou eerder was gestart…. Je reactie is om maar boos te worden. Dat ben je nu eenmaal gewend als anderen weer eens teleurgesteld in je zijn. Doe je eens een keer wat, is het weer niet goed! Je probeert het toch? Snap dat dan!

Je loopt boos weg naar boven want je hebt geen zin in dat gezeik. Je poetst je tanden en wilt gaan slapen maar moet eerst nog die berg kleren op je bed, naast je bed gooien. Ogen dicht en net doen alsof je er niet meer bent. Schoon en opgeruimd is ook fijner maar je weet gewoon niet hoe dat moet. Zelfs dat weet je niet… Je voelt je een mislukkeling, een zwakkeling en niet goed genoeg.

De meeste mensen zonder AD(H)D zullen dat niet snappen. Ze kunnen zich toch op zekere hoogte inleven maar echt snappen…. We zullen het moeten doen met een gebrek aan overzicht. Liever de keukendeur dicht doen dan beginnen aan de schier onmogelijke taak van het afwassen van de vaat. Waar begin je in godsnaam?

Communicatie

Het bespreken van dit soort zaken is een must om die conflicten tegen te gaan. Het gaat niet om het opruimen. Zij wil gezien worden en een beetje hulp krijgen en jij wilt gezien worden in je (halve) poging. Eigenlijk is de behoefte hetzelfde dus waarom niet samenwerken om dit dan ook te bereiken? Misschien kan zij bijvoorbeeld een lijstje maken per ruimte wat er gedaan moet worden. Lijstjes zijn fijn want het biedt structuur, je kunt iets afvinken waardoor je weer een voldaan gevoel hebt en die chaos is opeens niet zo’n chaos meer. Misschien kun jij alarmen zetten op willekeurige tijden om jezelf uit je hyperfocus te halen.

Het zal echt niet meteen goed gaan en een hobby zal het nooit worden maar door zo elkaar aan te vullen zullen er minder conflicten zijn en dat alleen al geeft het leven wat meer rust.

Hoe pakken jullie dit aan in je relatie? Is het een bron van frustratie? Of werken jullie goed samen? Laat het ons hieronder weten of stuur een mail naar info@bounce-back.nl