Studeren…. en dan?

Je bent klaar met de middelbare school en gaat studeren…. Maar hoe doe je dat? Als je de overstap naar het MBO, HBO of de Universiteit maakt, kan dat pittig zijn. Zeker als je ook nog eens op kamers gaat. Niemand die meer zegt dat je aan je huiswerk moet, niemand die voor je kookt, de was doet, en je kamer schoonmaakt. Maar ook zeker geen docent of ouder die toezicht op je houdt of je het huiswerk ook daadwerkelijk hebt gedaan. Dit is voor de gemiddelde student al een uitdaging, laat staan voor mensen met AD(H)D. Wat kun je nu doen om toch naar je college’s te gaan, wat uren studeert, werkstukken maakt en je tentamens voorbereidt? Hier zijn wat tips om je te ondersteunen.

Stap naar zelfstandigheid

Voor een stap naar je vervolgopleiding is informatie en voorbereiding erg belangrijk. Wees je ervan bewust dat het echt anders is dan op de middelbare school. Zeker op het HBO en op de Universiteit verwachten ze een andere leerwijze van je: climbthetreecartoon

  • Meer zelfstudie
  • Meer colleges
  • Minder tijd

Omdat deze scholen nu eenmaal groter zijn en er ook een bepaald niveau van zelfstandigheid wordt verwacht is er minder controle en begeleiding dan op de middelbare school. Hieronder bespreken we wat tips die het leven als student wat gemakkelijker kunnen maken. Op de website van het Expertisecentrum Handicap + Studie staan veel praktische tips die je nog verder kunnen helpen.

1 – Stel jezelf voordat je aan een studie begint een vragen: Is studeren gezien mijn huidige situatie een slimme keus en iets waar tegen ik bestand ben? Zo ja, wat zijn voor mij belangrijke criteria waaraan de studie en de omgeving aan moeten voldoen? Bespreek dit ook met iemand anders.

2 – Als je eenmaal besloten hebt welke vervolgopleiding je gaat, zoek dan grondig uit welke voorzieningen ze bieden voor studenten met AD(H)D. Kijk of je voldoet aan de eisen die de school stelt om in aanmerking te komen voor deze aanpassingen.

3 – Zoek een studiemaatje. Afspreken om gezamenlijk te studeren kan helpen.

stage4 – Maak een duidelijke indeling van je dag. Colleges, afspraken, studeertijd, maar zorg ook voor voldoende beweging en een behoorlijke dosis slaap (vaste tijden).

5 – Gebruik een agenda die voor jou werkt (papieren agenda of juist digitaal) voor het plannen van je afspraken, zodat je meer overzicht hebt.

6 – Zoek een rustige plek voor het studeren en zorg ervoor dat er alleen die zaken op je plek liggen die nodig zijn voor het studeren. Een overzichtelijke en opgeruimde plek helpt!

7 – Het beginnen met studeren is vaak het lastigst. Het maken van een gezamenlijke studeer afspraak met een medestudent, een vast tijdstip en de doelstelling om bijvoorbeeld minstens 15 minuten te studeren helpen hierbij.

8 – Maak van tevoren een to do lijst en streep die taken af die je hebt voltooid. Verdeel de taken in A, B en C waarbij A het belangrijkst is. Zorg er in ieder geval voor dat je de taken met de meeste prioriteit hebt voltooid.

Hoe gaan jullie om met studeren? Wat werkt er voor jullie? Laat het ons hieronder weten of stuur een mail naar: info@bounce-back.nl