Is coaching iets voor jou?

kompas waarden

Ook al zijn we lekker bezig, er kan altijd iets onverwachts gebeuren. Soms zit het tegen en krijg je die droombaan niet. Misschien ben je voor de zoveelste keer te laat of loopt je relatie stroef. Een realiteit is dat er mensen ziek worden en er zullen ook mensen overlijden. Misschien wordt je zelf ziek of heb je last van klachten zoals angst of depressiviteit. Bij Bounce Back krijg ik vaak deze vraag: wat kan ik doen om me niet meer zo slecht te voelen? Wat kan ik doen om van mijn angsten af te komen, of van mijn zorgen? Of zelfs hoe kom ik van mijn ADHD af? Ze willen niet meer in hun huidige situatie leven en ze zich zo voelen.

We kijken in de coaching niet naar hoe je meer controle kan krijgen over hoe je je voelt, maar juist hoe je ermee om kan gaan dat je niet altijd controle hebt, en je je dus soms slecht voelt. We kijken naar je waarden en hoe je je leven zinvol kunt invullen ondanks die onvermijdelijke negatieve dingen in het leven.

Als we nou eens accepteren dat we niet zoveel controle hebben als dat we denken…

We hebben namelijk veel minder controle over wat we denken, voelen en meemaken dan we denken. Maar onze overtuigingen in ons leven hier en nu staan daar haaks op. We willen overal controle over en zijn non stop op zoek om ons goed te voelen. We zoeken leuk en betekenisvol werk, zoeken een fijne relatie, leuke vrienden en gewoon een gelukkig leven. De yogaklassen zitten vol en hoeveel boeken zijn er wel niet om meer zen en succesvol te zijn? En dan het liefst ook nog in minder uren zodat we meer tijd over hebben om gelukkig te zijn!

En…? Hoe werkt dit voor je? Werkt het altijd? Niet altijd he? Denk als oefening maar eens even niet aan een roze olifant? Lukt dat? Nee, we hebben daar helemaal geen controle over. En soms hebben we dus ook geen controle over negatieve gedachten en voelen we ons gewoon KUT.

In de coaching proberen we je te helpen om hier anders naar te kijken. Negatieve ervaringen dus ook die depressieve gevoelens zijn helemaal niet te vermijden en horen bij het leven. Het is zelfs zo dat, hoe meer we ons hiertegen proberen te verzetten, hoe meer we vast komen te zitten in dat gevecht. Dit noemen we acceptatie. Dit is niet per se fijn; in een coachingstraject worden je gevoelens soms eerst heftiger. Maar dit is omdat je bewust opzoekt wat je normaal gesproken probeert te controleren of vermijden. Het doel hiervan is om eens te onderzoeken wat het echt met je doet, en om te ervaren dat je het kunt dragen.

En met accepteren bedoel ik niet dat je je er maar bij neerlegt, maar wel dat je het gevecht met het negatieve staakt. Negatieve gevoelens zijn als de golven van een zee, je kunt ontzettend hard vechten om die golf tegen te houden maar je kunt het ook over je heen laten komen. En zoals bij normale golven, gaan ook negatieve gevoelens voorbij. Soms is het juist het gevecht tegen die golf hetgeen wat het ondragelijk maakt.

Je bent niet je gedachten, je hebt ze.

Naast het toelaten van het negatieve, leer je bij Bounce Back afstand te nemen van gedachten. Ze ontstaan vaak spontaan, maar gaan we er wel mee om alsof het de waarheid is. Bovendien baseren we ons handelen ook vaak op een gedachte die we hebben. “Ik ‘moet’ dingen op een bepaalde manier doen”, en “ik kan dat niet”. Logisch toch? Of misschien toch niet. Gedachten zijn vaak een manier om controle te houden over hoe iets zal lopen of hoe jij je zal voelen. Maar zoveel controle hebben we stiekem helemaal niet, en belangrijker nog, soms zijn het juist die gedachten die jou belemmeren om dingen te doen die belangrijk zijn voor je. Met ACT leer je afstand te nemen en gedachten te zien voor wat ze zijn: gewoon gedachten. Naast die gedachten ben jij er ook nog. Je kunt dus denken “ik ben verlegen” en toch op die nieuwe collega afstappen.

In de coaching kijken we dus met name op gedrag, want dat is uiteindelijk wat er echt is. En met gedrag kun je dingen bereiken die belangrijk voor je zijn. Dat is met gedachten en gevoelens veel minder. Er zijn er maar weinig die een promotie hebben gemaakt omdat ze zulke mooie gedachten hebben en er zijn er ook maar weinig die zijn ontslagen omdat ze zich angstig voelden. Waar we wel op worden beloond of afgerekend is op basis van het gedrag dat we laten zien. Wat doe je dus met die gedachten of angsten? Daarmee zeg ik niet dat er in de coaching geen ruimte is voor gevoelens en gedachten, maar we kijken er anders naar dan je wellicht gewend bent.

Waardengericht leven

Een ander onderdeel van een coachingstraject is je inzet en vastberadenheid. Missen we namelijk door het vechten met het negatieve (controle houden) niet heel veel kansen om te doen wat echt belangrijk voor ons is? Als we kunnen accepteren dat het leven soms rot voelt, en bereid zijn om dat te ervaren, kunnen we makkelijker onze focus verleggen naar wat echt belangrijk voor ons is. We doen dat door naar je waarden te kijken. Wat vind jij echt belangrijk vindt in het leven en is meer een kompas dan een regel? Dat kunnen dingen zijn zoals betrouwbaarheid, toewijding, vrijheid of vriendschap. En omdat we in de coaching dus erg naar je gedrag kijken komt de vraag naar boven: Hoe kan ik laten zien dat dit mijn waarden zijn? Ze zijn op veel verschillende manieren in te vullen en in alle situaties toepassen. Bovendien kies je ze zelf dus jij bent de enige die bepaalt wat jouw waarden zijn. Dit gaat waarschijnlijk anders dan dat je gewend bent, maar uiteindelijk geeft het heel veel kracht en zelfvertrouwen. Als je leeft volgens je waarden kun je het eigenlijk niet fout doen.

Een waardevol leven leiden

Uiteindelijk gaat het erom om flexibel in je denken te worden. Als je flexibel bent, laat je controle wat meer los. Je kunt flexibeler omgaan met situaties en bent flexibeler met jezelf. Als je iets belangrijk vindt, kom je wel eens in een situatie waar je tegen de stroom in beweegt of moeilijke keuzes moet maken. Zo is de cirkel weer rond en kom je terug bij het accepteren van het negatieve. Wanneer je dit kunt, krijg je er veel waardevolle ervaringen voor terug.

Is dit iets voor mij?

Deze manier van coachen werkt goed voor een hoop verschillende klachten. Mensen met ADHD hebben vaker in hun jeugd te maken gehad met negatieve ervaringen en ervaren daardoor spanning, of gaan harder werken om ‘het goed te doen’ waardoor ze opgebrand raken.

Heb je vragen over hoe een coachingstraject eruit ziet?  Of wil je een afspraak maken om eens kennis te maken? Neem dan gerust contact op! info@bounce-back.nl