Overlevingstips voor schoolvakanties

Een gele strandstoel op een zonnig strand, symbool voor ontspanning en het behouden van routine tijdens de schoolvakanties voor gezinnen met ADHD.

Voor velen kan de gedachte aan de schoolvakanties behoorlijk stressvol zijn. Het gebrek aan structuur en de verandering in routines kunnen een grote impact hebben, vooral op gezinsleden met ADHD.

Hier zijn een paar tips om de schoolvakanties minder stressvol en veel leuker te maken.

Hou de routine erin

Een van de grootste uitdagingen tijdens de schoolvakanties is het veranderen of ontbreken van routine. Maar geen paniek, geen school betekent niet dat er geen routine hoeft te zijn. Dingen zoals ochtendrituelen, huiswerktijd, activiteiten, bedtijd en maaltijden kunnen gewoon hetzelfde blijven. Deel deze routine met je kinderen, zodat ze weten wat ze kunnen verwachten en de geruststelling hebben dat niet alles verandert. Hang de routine op een zichtbare plek, zoals in de keuken of slaapkamer. Dit helpt kinderen met ADHD bij het leren plannen en organiseren, en geeft ze een gevoel van verantwoordelijkheid voor hun eigen schema.

Plan vooruit

Probeer zoveel mogelijk vooruit te plannen en betrek je kinderen bij het maken van de plannen. Zo weet iedereen wat de bedoeling is. Heb je een leuke activiteit gepland of ga je lekker buiten spelen? Laat het iedereen van tevoren weten, zodat ze weten wat ze kunnen verwachten. Dit kan mogelijke driftbuien of angsten voorkomen.

Maar onthoud, je hebt geen perfect gestructureerde dag zonder flexibiliteit nodig. Het is belangrijk om flexibel te zijn, vooral als dingen niet gaan zoals gepland. Dit is een belangrijke vaardigheid, vooral voor mensen met ADHD.

Vergeet ook niet om naast alle activiteiten wat ontspanningstijd in te plannen, voor zowel jezelf als de rest van de familie.

Wees lief voor jezelf

Leg niet te veel druk op jezelf om alles perfect te laten verlopen, want dat zal niet altijd lukken, en dat is helemaal oké. Maak tijd voor jezelf, neem een kopje koffie, bel een vriend en weet dat je je best doet.

Planning is belangrijk, vooral als je ADHD in de familie hebt, maar je kunt niet alles plannen. Wees dus lief voor jezelf.

Extra hulp en begeleiding

Als je meer ondersteuning wilt bij het omgaan met ADHD-symptomen voor jezelf, kennis of een geliefde, neem dan contact op en stuur een e-mail naar info@bounce-back.nl