ADHD en slapen: waarom schaapjes tellen niet altijd helpt en wat je kunt doen

Persoon met ADHD die ’s nachts rechtop in bed zit, worstelend met slaapproblemen.

Je kent het wel: je ligt in bed, ogen dicht, klaar om naar dromenland af te reizen, maar je hersenen hebben andere plannen. In plaats van rustgevende golven van slaap, krijg je een tsunami aan gedachten, plannen, zorgen en ideeën over hoe je die nieuwe hobby gaat oppakken. Als je ADHD hebt, kan dit scenario je net iets te bekend voorkomen. Laten we eerlijk zijn: slapen met ADHD kan een ware uitdaging zijn. Dus, laten we er eens op een luchtige manier induiken!

De Grote ADHD-Denkfabriek

Het begint allemaal wanneer je eindelijk in bed kruipt. Terwijl de wereld om je heen langzaam in slaap valt, draait jouw ADHD-brein nog op volle toeren. Het lijkt wel alsof er een overwerkte denkfabriek in je hoofd zit, die weigert de productie te stoppen. Wat ga je morgen eten? Had je die e-mail nu wel of niet verstuurd? En zou een zebra wit met zwarte strepen zijn, of zwart met witte strepen? Die fabriek gaat maar door, en hoe harder je probeert hem uit te schakelen, hoe meer lawaai hij lijkt te maken.

Schaapjes tellen? Probeer maar eens een luipaard!

Schaapjes tellen werkt misschien voor sommige mensen, maar voor iemand met ADHD? Eh, niet echt. Voor je het weet, denk je na over hoeveel wol een schaap produceert, of ze elkaar herkennen aan hun geblaat, of je begint zelfs namen te verzinnen voor elk schaap dat je ‘ziet’. En dan ben je opeens een uur verder, zonder dat je ook maar een beetje in de buurt van slaap bent gekomen. Wat dacht je ervan om in plaats van schaapjes te tellen, iets totaal onverwachts te doen? Misschien een wild dier verzinnen in een gekke outfit? Niet dat het je in slaap zal brengen, maar hé, het zorgt wel voor een leuke afleiding!

De nachtelijke energieboost

Een ander klassiek ADHD-slaapprobleem is de plotselinge energieboost midden in de nacht. Terwijl andere mensen zich lekker in hun dekens nestelen, voel jij je ineens klaar om de wereld te veroveren. Je bedenkt briljante ideeën, krijgt zin om te gaan sporten of voelt ineens een onbedwingbare behoefte om je kast opnieuw in te richten. Pro tip: het is misschien beter om een notitieboekje naast je bed te leggen. Zo kun je je briljante ideeën opschrijven en ze laten wachten tot de ochtend. Je kast kan waarschijnlijk nog wel een nachtje rommelig blijven.

Routine? Wat is dat?

Mensen zeggen vaak dat een vaste routine helpt bij slaapproblemen. Maar voor mensen met ADHD is routine soms net zo makkelijk te handhaven als het vangen van een glibberige vis met je blote handen. Natuurlijk, we weten dat een vaste bedtijd en ontspannende rituelen zouden moeten helpen, maar hé, het leven is nu eenmaal chaotisch. En dat is oké. Het gaat erom dat je iets vindt dat voor jou werkt, of dat nu een kopje thee, een goed boek, of een kort dansfeestje in je slaapkamer is.

Je eigen slaapsterrenstelsel

ADHD en slaap zullen misschien nooit de beste vrienden worden, maar dat betekent niet dat je er geen eigen draai aan kunt geven. Of je nu een nachtritueel ontwikkelt dat werkt, een manier vindt om je gedachten te kalmeren, of gewoon accepteert dat je soms een nachtelijk avontuur beleeft – slaap is voor iedereen anders. En met ADHD creëer je gewoon je eigen unieke sterrenstelsel van slaapgewoonten.
Dus, de volgende keer dat je brein overuren maakt in bed, onthoud: je bent niet de enige die worstelt met die ADHD-denkfabriek. Misschien kun je zelfs lachen om de gekke gedachten die je wakker houden. En wie weet, met een beetje creativiteit en geduld, wordt slapen uiteindelijk een minder grote uitdaging. Sweet dreams!

Photo by Greta Bartolini on Unsplash

Overweldigd om ergens aan te beginnen, gestrest over het afkrijgen

Ah, ADHD – de diagnose die ons laat voelen alsof we een Ferrari-motor in een fietsframe hebben. Soms is het moeilijk te begrijpen hoe we met zo veel kracht, enthousiasme en chaos kunnen functioneren in een wereld die gebouwd lijkt voor Toyota Priussen. Als ADHD-coach sta ik vaak voor de uitdaging om zowel mijn eigen ADHD-gewoonten te beheersen als anderen te helpen hetzelfde te doen.

Maar laten we het eens hebben over die momenten waarop je overweldigd bent om ergens aan te beginnen en gestrest raakt over het afkrijgen. Klinkt dat bekend? Ja?

Het begin: het grote gevecht

Er is niets dat mij zo kan ontmoedigen als een blanco pagina. Het is net alsof die lege ruimte mij persoonlijk uitdaagt. “Durf je hier iets op te schrijven? Denk je echt dat je iets kunt beginnen?” Nou, mijn antwoord op die vragen is meestal een mix van moedige vastberadenheid en een vleugje paniek.

De mensen die bij mij komen vertellen me vaak hetzelfde. Ze hebben geweldige ideeën, een enorme energie om iets nieuws te beginnen, maar als het moment daar is om echt te starten… tja, dan lijkt het alsof hun brein in de rem slaat. Wat ik altijd zeg, is dat het oké is om overweldigd te zijn. Dat betekent niet dat je niet capabel bent; het betekent gewoon dat je brein zich klaarmaakt voor de uitdaging.

Tip van de coach:

Als je overweldigd bent door een groot project, verdeel het dan in kleinere, behapbare taken. Het is makkelijker om kleine stappen te nemen dan om één gigantische sprong te maken. En beloof jezelf een beloning na elke stap. Kleine overwinningen kunnen een grote motivatie zijn.

Het afronden: de stresserende marathon

Als het eindelijk lukt om te beginnen, lijkt de finish soms verder weg dan de horizon. En dan begint de stress. “Zal ik dit ooit afkrijgen?” “Is het goed genoeg?” “Wat als ik het helemaal verpest?” Dit zijn de gedachten die ons brein kan binnenstormen alsof er een noodweer op komst is.

Hier is het ding: stress hoort er een beetje bij. Maar als ADHD’ers hebben we vaak de neiging om dat stressniveau naar nieuwe hoogtes te tillen. Soms helpt het om gewoon even stil te staan en diep adem te halen. Het is niet het einde van de wereld als het niet perfect is. Echt niet.

Tip van de coach:

Zet deadlines voor jezelf, maar maak ze realistisch. Een gezonde dosis druk kan productief zijn, maar vermijd onmogelijke deadlines die je alleen maar meer stress bezorgen. En vergeet niet om jezelf af en toe een schouderklopje te geven. Elk klein beetje vooruitgang is iets om trots op te zijn!

Voorbeeld uit de praktijk

Laat me je een verhaal vertellen over een van mijn cliënten (natuurlijk zonder namen te noemen). Hij begon aan een enorm project: het schrijven van een boek. Vol ideeën en enthousiasme, maar telkens overweldigd door het idee van dat lege eerste hoofdstuk. We besloten om het op te splitsen in dagelijkse schrijfsessies van 20 minuten. Binnen een maand had hij zijn eerste hoofdstuk af! Kleine stappen, grote resultaten.

Dan is er nog mijn eigen verhaal: de blogpost die je nu leest. Het idee zat wekenlang in mijn hoofd, maar om te beginnen? Dat had even tijd nodig. Maar hier zijn we dan, een paar alinea’s verder. Als ik het kan, kan jij het ook!

Conclusie: samen overwinnen

ADHD is geen vloek, het is een gave mits op de juiste manier gebruikt. Het kan uitdagend zijn om te beginnen en stressvol om dingen af te maken, maar met de juiste strategieën en een beetje humor, kunnen we het allemaal aan. Laten we dus vooral samen lachen, leren en onze eigen ADHD-superkrachten omarmen.