AD(H)D en relaties


Liefde is een werkwoord en dat zeggen ze niet voor niets. Het vergt goede communicatie, wederzijds respect, compromissen, empathie en het begrip van elkaars gevoelens en behoeftes.

Voor mensen met AD(H)D kunnen juist deze punten een uitdaging zijn en dit kan voor de partner daarvan erg frustrerend zijn. Het is erg pijnlijk als degene met AD(H)D weer eens een afspraak niet is nagekomen of iets belangrijks is vergeten.

Iemand met AD(H)D:

  • flapt er eerder iets uit zonder eerst na te denken
  • vergeet belangrijke gebeurtenissen
  • maakt beloftes die vervolgens niet worden nagekomen
  • raakt afgeleid tijdens een gesprek
  • ziet het standpunt van de ander minder snel
  • doet en denkt daarna pas

Het kan erop lijken dat iemand met AD(H)D deze dingen expres doet en de ander probeert te kwetsen. 

AD(H)D gedrag in een relatie

Door het AD(H)D gedrag kunnen partners meer het gevoel krijgen dat ze een ouder zijn dan een partner. Vaak zorgt die voor de structuur en zorgt voor alle reminders en het kan daardoor teleurstellend zijn als degene met AD(H)D hier niet in ondersteunt.
In plaats van het delen van verantwoordelijkheden, komt (gevoelsmatig)alle last op hun schouders en dat terwijl ze ook nog eens ondersteunend zijn in moeilijke tijden. Vaak nemen ze taken die lastig zijn voor iemand met AD(H)D over zoals het betalen van de rekeningen, plannen van afspraken, schoonmaken en de boodschappen. Dat kan vermoeiend zijn!

Hoe begrijp je dan je partner met AD(H)D?

AD(H)D is aan de ene kant een stoornis, maar mensen met AD(H)D hebben ook een hoop krachten. Het is belangrijk AD(H)D en de symptomen ervan te begrijpen, terwijl alle prachtige dingen die je in eerste instantie leuk vond aan je partner niet moet vergeten.

Hoe krijg je dit voor elkaar?

Ten eerste moet je kennis hebben over wat AD(H)D eigenlijk is. Lees over volwassen met AD(H)D, en vraag je partner om zijn of haar symptomen te beschrijven. Misschien helpt lotgenoten te spreken en daarvan kunt leren hoe zij dezelfde uitdagingen aanpakken.

Probeer de dingen vanuit het standpunt van je partner te zien. Het is namelijk ook lastig als alles wordt overgenomen omdat je het zelf niet kunt. Aan de ene kant zorgt het ervoor dat het leven soepeler loopt maar aan de andere kant is het ook een bevestiging dat de ander “beperkt” is. Dit besef kan bij iemand met AD(H)D soms irritatie opwekken en het afreageren. Dit gedrag is niet goed maar als je begrijpt waar dat vandaan komt kun je het misschien beter plaatsen.

Zorg zelf voor jullie eigen succes. Bouw op de sterke kanten van je partner en werk om potentiële uitdagingen heen. Bespreek samen waar je partner wel en niet goed in is in bijvoorbeeld het huishouden. Maak duidelijke afspraken zodat jullie beiden je eigen verantwoordelijkheid hebben.

En als laatste maar zeker niet het minste probeer te herontdekken wat je leuk vindt aan elkaar. Wat heeft jullie bij elkaar gebracht? Hoe kun je dat gevoel weer terugkrijgen. Maak tijd voor elkaar en doe wat jullie leuk vinden.

Wat zorgt ervoor dat jullie relatie goed blijft lopen? Laat het ons weten op info@bounce-back.nl