Denken in problemen en denken in mogelijkheden; het is een andere manier om hetzelfde aan te pakken. Veel mensen zeggen dat ze denken in mogelijkheden, want iedereen wil toch dat een probleem wordt opgelost? Helaas zijn we allemaal super goed geworden in het denken in problemen. We denken dat we een probleem eerst helemaal goed moeten begrijpen begrepen en de oorzaak ervan moeten opsporen om tot een oplossing te komen.
Dat we zo denken, is niet zo gek. Deze manier kan werken. Denk alleen maar aan hoe de medische wereld in elkaar steekt. Als je last heb van je arm, is het goed om te weten wat er precies mis is, zodat je een juiste oplossing voor het probleem kunt bedenken. Is je arm gebroken? Overbelast? Of is er iets anders aan de hand? Een ander voorbeeld, je telefoon werkt niet. Is de batterij leeg? Dan hang je ‘m even aan de oplader.
Soms is het handig een probleem te analyseren. Maar, niet altijd. Daarom hier meer over DIP en DIM.
Denken In Problemen – DIP
Mensen zijn geneigd om zich bij een probleem het volgende af te vragen:
Wat is het probleem? Waar komt dat door? Wat is er in het verleden gebeurd waardoor het probleem er is? Wat gaat er mis? Wat kan er niet? Wat zijn de gebreken? Wat zijn de zwakke punten? Wat zijn de tekortkomingen?
En dat kunnen hele legitieme vragen zijn, maar dit wordt wel Denken In Problemen genoemd.
Denken In Mogelijkheden – DIM
Een andere manier van een uitdaging benaderen is om de volgende vragen te stellen:
Wat zou een oplossing kunnen zijn? Wat is het doel? Wat kan er in de toekomst goed gaan? Wat werkt wel? Wat gaat goed? Wat kan wel? Wat zijn hulpmiddelen? Wat zijn de sterke punten? Wat zijn de capaciteiten?
Voel je het verschil? In plaats van de zware taal in de DIP benadering, klinkt Denken In Mogelijkheden, hoopvol. En een hoopvolle boodschap zorgt voor sneller resultaat. Overigens wil dit niet zeggen dat je nooit naar de oorzaak hoeft te kijken.
Als je altijd doet wat je deed, krijg je wat je kreeg. Bij DIM gaat het erom, dat je iets wat niet werkt te stoppen en het op een andere manier te gaan doen. Als deze nieuwe manier wel werkt, ga er meer mee doen.
Als je een doel hebt, kun je jezelf afvragen hoe je dat doel wilt bereiken. Als je DIPt zul je zeggen ‘ik kan het niet’. Als dit niet werkt, kun je je afvragen op welke manier het wel kan lukken. Wat heb je daarvoor nodig? Deze manier van kijken naar een uitdaging, zorgt ervoor dat je kijkt naar de mogelijkheden. En deze mogelijkheden zorgen voor kansen.
Waar denken over problemen nog steeds denken in problemen blijft, zorgt denken in mogelijkheden voor inspiratie. Praten over mogelijkheden zorgt voor oplossingen en dat is, bijvoorbeeld bij coaching, toch veel leuker. DIMMEN geeft hoop!
DIPPEN of DIMMEN jullie? Laat het ons weten op info@bounce-back.nl