Meer uitgeven dat dat er binnenkomt is niet alleen voor mensen met AD(H)D een probleem maar mensen met AD(H)D geven snel impulsief geld uit, zijn koopziek of vatbaar voor een gokverslaving. Het gevolg hiervan is rood staan en schulden. Omdat AD(H)D niks met intelligentie te maken heeft komt het vaak voor dat ze een goede baan hebben en dan valt de schade een lange tijd nog mee. Maar als ze geen goede baan hebben is het gevolg direct te merken aan problemen met uitgaven voor de dagelijkse dingen.
Tips
Nu zijn er gelukkig instanties die bij grote schulden kunnen helpen deze schulden weer overzichtelijk te maken. Maar het is handig om gebruik te maken van een aantal tips om dit te voorkomen.
- Maak gebruik van slechts één betaalpas. Probeer zoveel mogelijk het gebruik van een creditcard te vermijden of op rekening te betalen. Zo kun je direct zien wat je uitgeeft.
- Spreek met je bank af dat je niet rood kunt staan.
- Probeer zoveel mogelijk automatische incasso’s in te zetten zoals gas, water, licht, etc. Laat je salaris binnenkomen op hetzelfde rekeningnummer en laat alle automatische incasso’s een paar dagen daarna ingaan. Reken ook bij vaste lasten een deel wat je spaart en zet dit op een aparte rekening.
- Een lastige klus is om impulsieve aankopen te vermijden maar probeer dit toch. Je kunt bijvoorbeeld één keer per week een bedrag pinnen en dit verdelen over de week. Ook is internet shoppen handig om niet in de verleiding te raken andere dingen te kopen. Dit is overigens niet altijd even handig. Je kunt opschrijven wat je nodig hebt en het hierbij houden.
- Check regelmatig wat er nu eigenlijk binnenkomt en uitgaat. Zo zie je waar het meeste geld naartoe gaat en je kunt dan hier op tijd op inspelen als het misgaat.
- Ga niet de ene schuld oplossen door een volgende te maken. Het probleem verschuift zo alleen maar.
Als het om geld gaat is de tip weer: keep it simple! Geen ingewikkelde systemen gebruiken die veel tijd kosten en onhandig zijn. Hierdoor verlies je de focus. Gebruik een simpel en effectief systeem en deel deze met je partner, familielid of vriend.
Hoe gaan jullie om met geld? Laat hieronder een bericht achter of mail ons naar: info@bounce-back.nl