Als je merkt dat je kind veel liegt kan dat heel vervelend zijn. Maar het is misschien interessanter om te kijken waar het vandaan komt en hoe je kunt helpen om dit te veranderen?
Kijk eens voorbij de leugen.
Het kan er op lijken dat je kind zonder enige reden liegt, maar als je hier even stil bij staat kan het ook een aanwijzing zijn dat hij ergens moeite mee heeft. Als je kind bijvoorbeeld zegt dat het niet een speeltje naar z’n broertje heeft gegooid terwijl je zeker weet van wel, dan hoeft dit niet alleen maar te zijn om niet de schuld te krijgen. Hij kan ook van slag zijn dat hij z’n emoties niet onder controle had. Had je er zo al over gedacht? Dingen lijken soms anders dan ze echt zijn. Wat je kunt doen is om te helpen andere strategieën te leren gebruiken door te benoemen wat hij voelt en hoe hij dit dan ook op een andere manier kan uiten.
Toon begrip
Stel je voor dat je kind de beurt heeft om de vaatwasser uit te ruimen. Als je later op de dag vraagt of hij het heeft gedaan, kan hij liegen door ja te zeggen. In werkelijkheid was hij wel begonnen maar werd hij door iets afgeleid en is het toen vergeten om af te maken. Om maar niet in de problemen te raken liegt hij.
Als je laat zien dat je het begrijpt waarom hij heeft gelogen zal hij eerder de verantwoordelijkheid nemen door het toch nog af te maken. Simpelweg zeggen dat je het snapt dat hij snel kan worden afgeleid helpt al enorm. En door erbij te zeggen dat je liever hebt dat hij er eerlijk over is en het later afmaakt, dan erover te liegen, laat zien dat je hem niet veroordeelt. Geef aan wat het met jouw doet en niet de beschuldigende vinger gebruiken.
Realistische verwachtingen
Kinderen met AD(H)D liegen om taken niet te hoeven doen uit angst. Als je kind bijvoorbeeld veel huiswerk heeft, kan hij zeggen dat hij helemaal niks hoeft te doen om er maar niet aan te hoeven denken. Als je samen realistische verwachtingen schept hoeft je kind ook niet te liegen. Zeg dat hij na elk vak even pauze kan nemen. Verdeel het huiswerk in kleinere stukken. Dit geeft rust en dus minder stress. Als het daardoor lukt groeit het zelfvertrouwen om het de volgende keer weer zo aan te pakken ook weer .
De waarheid vertellen
Geef elke keer weer de mogelijkheid om, na een leugen, toch de waarheid te vertellen. Het is belangrijk om toch de kans te krijgen om de waarheid te vertellen. En als hij de waarheid verteld, bekrachtig dat dan positief. Als je kind bijvoorbeeld zegt dat hij z’n jas heeft uitgeleend maar ‘m eigenlijk in de bus is vergeten. Probeer dan de waarheid positief te benaderen door bijvoorbeeld te zeggen dat het ook lastig is om al je spullen bij elkaar te houden en dat je trots bent dat hij het eerlijk heeft gezegd.
Consequenties
Kinderen met AD(H)D liegen vaak impulsief en denken dan niet na over de consequenties. Het kan helpen om te bespreken wat het resultaat is van het liegen. Als hij bijvoorbeeld geen computerspelletjes mag spelen als z’n kamer niet opgeruimd is. Help hem dan herinneren wat er de vorige keer gebeurde toen hij z’n kamer niet had opgeruimd en hierover had gelogen. Hij moest z’n kamer nog steeds eerst opruimen maar mocht vanwege z’n leugen toen een week niet op de computer.
Samenwerken
Liegen is ook een weg om vervelende situaties uit de weg te gaan. Vanuit je kind gezien kan het huiswerk kwijtraken kan voor minder problemen zorgen dan toegeven dat je het niet hebt gemaakt.
Maar draai zo’n situatie eens om je kind te helpen. Zoek samen eens naar een strategie die hem helpt zo’n vervelende situatie aan te gaan. Misschien kun je zo’n situatie zelfs voor zijn door samen dit soort scenario’s door te nemen voordat ze echt gebeuren.
Het goede voorbeeld
Kinderen kijken al vanaf een hele jonge leeftijd naar hun ouders hoe ze zich moeten gedragen. Als je zelf veel liegt dan krijgt je kind hoogstwaarschijnlijk mee dat liegen okay is. Ouders zijn de belangrijkste rolmodellen dus het is belangrijk om eerlijk en transparant tegen ze te zijn.
Tijd
Alle kinderen liegen zo nu en dan en om gedrag te veranderen heb je tijd nodig. Zeker als een kind gewend is om te liegen zal het niet snel en makkelijk veranderen. Het is makkelijker om terug te vallen op een manier die je gewend bent dan om een nieuwe manier te proberen. De oude manier is alsof het gewoon is geworden. Het is een A1 geworden helemaal geasfalteerd en wel. Als je daar vanaf stapt en een nieuw olifantenpad aanmaakt is dat onwennig. het resultaat kan best eng zijn.
Probeer niet boos te worden als je kind toch weer op de A1 stapt, blijf met ‘m werken om een andere strategie te ontwikkelen. Hoe eerder, hoe beter.
Hoe gaan jullie om met het liegen van jullie kind? Laat het ons hieronder weten of stuur een mail naar info@bounce-back.nl