AD(H)D en zelfvertrouwen

Hoe je jezelf ziet heeft te maken met zelfvertrouwen. Hoe zie jij je eigen krachten en uitdagingen? Mensen met een goed zelfvertrouwen geloven in hun eigen krachten en erkennen de uitdagingen. Ze geloven in zichzelf.

Waarom hebben mensen met AD(H)D geregeld een laag zelfvertrouwen?

Mensen met AD(H)D hebben vaak negatieve ervaringen door hun concentratieverlies, vergeetachtigheid, en een directe behoeftebevrediging. Schoolprestaties zijn bijvoorbeeld onder niveau, er zijn problemen op de werkvloer of het wil niet helemaal lukken in relaties. Deze negatieve ervaringen geven een gevoel van falen en dat heeft effect op het zelfvertrouwen.

4 manieren om je zelfvertrouwen te verbeteren.

Je kunt heel veel doen om je zelfvertrouwen te verbeteren en het mooiste daarvan is dat je daar zelf een grote rol in hebt. Je bent dus niet afhankelijk van andere mensen.

  • 1. Geloof in jezelfkind-met-zelfvertrouwen

Je zelfvertrouwen wordt gevormd door eerdere (negatieve) ervaringen. Zo kun je aan je eigen kunnen en talenten gaan twijfelen. Om die negatieve spiraal te doorbreken is het simpelweg proberen na te gaan of deze gedachtes wel echt kloppen een mooie start om weer in jezelf te geloven. Het klinkt wat makkelijker dan het eigenlijk is maar als je weer in je eigen krachten en talenten gaat geloven, groeit ook je zelfvertrouwen. Verandering is dus echt wel mogelijk.

  • 2. Benoem je krachten

Iedereen is geboren met unieke krachten en talenten. Wat zijn die van jou? Als je deze eigenlijk niet kent is het handig om te kijken welke dingen je deze week makkelijk af gingen. Wat vond je leuk om te doen? En bij wat kreeg je bijvoorbeeld een compliment? Dit zijn allemaal aanwijzingen! Bewust bedenken wat je krachten zijn helpt om je zelfbeeld te verbeteren.

Steek meer tijd in dingen die je goed af gaan dan dingen die je moeilijk vindt. Dit kan je toepassen op elk aspect in je leven zoals werk, thuis, hobbies, etc.

  • 3. Geef jezelf positieve feedback

Hoe je vroeger als kind bent aangesproken en feedback hebt gekregen heeft ontzettend veel invloed op je leven nu. Het heeft ervoor gezorgd hoe je nu naar jezelf en de wereld om je heen kijkt. En kinderen met AD(H)D krijgen vaak meer kritiek dan postieve feedback. Als volwassene kijk je daardoor misschien eerder naar wat er niet “goed” ging omdat je dat gewend bent van vroeger. Vanaf nu is het belangrijk om voor elk kritisch punt er 2 positieve dingen tegenover moeten komen. Dit is in het begin erg moeilijk maar het zorgt voor meer balans.

  • 4. Vergelijk alleen met jezelf

healthy-self-esteemAls kind had je misschien de gewoonte om veel naar anderen te kijken zoals familieleden, vrienden en klasgenoten. Waarschijnlijk konden die veel dingen die jij moeilijk vond zoals opletten in de klas of stilzitten. Wanneer je kijkt naar anderen en ziet wat anderen wel kunnen en jijzelf niet heeft dat een negatieve invloed op je zelfvertrouwen. Probeer dit af te leren en kijk eens naar jezelf. Probeer te zien waar je in verbetert bent dan een tijd geleden.

Wat is jullie ervaring met zelfvertrouwen? Hoe gaan jullie met negatieve gedachtes om? Laat een bericht achter of laat het ons weten op info@bounce-back.nl