Wat je altijd al wilde weten over ADHD

Over ADHD

Wie ADHD heeft, zit vaak vol vragen en komt voor allerlei situaties en onzekerheden te staan. Hoeveel invloed heeft het op je dagelijks leven? Of dat van je kind en het hele gezin, als het jouw kind betreft, bij wie de diagnose ADHD is geconstateerd. Zoals bij alles wat ziekte en gezondheid betreft, wil je er alles over weten: hoe komt het, wat kun je eraan doen, is het erfelijk, wordt het erger, kan ik genezen en waarschijnlijk nog veel meer over dingen waar je tegenaan loopt. Een aantal vragen zullen we nader toelichten.

“Heb je heel specifieke of persoonlijke vragen, dan is het altijd verstandig om je huisarts, psycholoog of coach te vragen die te beantwoorden.”

 Is ADHD erfelijk?

In sommige families komt ADHD vaker voor dan in andere, zo blijkt uit o.a. familie-, adoptie- en tweeling onderzoek. Het is dus vaak erfelijk, maar er spelen nog veel meer factoren een rol. Als beide ouders ADHD hebben, dan is de kans dat het kind het zal krijgen 50%. Andere factoren die een rol spelen, zijn roken/drinken of zuurstofgebrek tijdens de zwangerschap en ook vroeggeboorte of een laag geboortegewicht. Ook verwaarlozing of een minder goede hechting kunnen een rol spelen.

Zijn de hersenen bij mensen met ADHD anders?

Hersenen laten bij ADHD een aantal structurele en functionele verschillen zien. Scans en neuro-onderzoek tonen dat aan. De rijping van de hersenen is langzamer gegaan en ook is er een tekort aan dopamine ontdekt. Dopamine is van belang bij ergens de aandacht erbij houden, organisatie en oplettendheid en kan rusteloosheid en heftige emoties veroorzaken.

Wat is het effect (of het gevaar) van medicijnen?

Medicijnen kunnen ADHD helaas niet genezen of stoppen. Wel kan medicatie de symptomen van ADHD beter hanteerbaar en kun je daardoor je beter concentreren, zijn werkzaamheden of school beter te overzien. Ook is het fijn dat je rustiger bent en minder impulsief, zodat je taken kunt afmaken en er minder conflicten zullen zijn. Een veelvoorkomend effect is ook dat het medicijngebruik als effect heeft dat je je niet jezelf voelt, dat emoties afvlakken en dat je er minder goed van slaapt of eet.

“Voor het juiste gebruik van medicijnen, in de juiste dosering, is het van belang dat je daarvoor met een huisarts, specialist of psychiater overlegt.”

Wat zijn de meest voorkomende kenmerken van ADHD?

ADHD voelt en is voor iedereen anders. Net als voor bijvoorbeeld een gebroken been; de ene persoon ziet het heel zwart in en ervaart enorm veel pijn, terwijl de ander denkt aan oplossingen en zelfs voordelen lijkt te kunnen zien! Ook heeft de omgeving, je leeftijd en je karakter heel veel invloed. De meeste mensen met ADHD ervaren wel:

  • Concentratieproblemen
  • Geen dingen kunnen afmaken of te veel tegelijk oppakken
  • Vergeetachtigheid
  • Niet stil kunnen zitten
  • Druk praten
  • Impulsiviteit
  • Woedeuitbarstingen
  • Moeite hebben met relaties

Dit is natuurlijk niet compleet en zoals gezegd, voor iedereen anders. Erover praten met een coach of specialist is vaak heel verhelderend en kan je helpen om inzicht en overzicht te krijgen.