Overtuigingen

blaadjeKen je het gevoel? Dat je op een feestje bent en je het gevoel hebt dat je saai bent? Dat je niks te vertellen hebt? Dat iedereen mooier is dan jij? Kortom, het gevoel dat je minder bent dan de rest? Dat je denkt dat anderen jou niet zien, omdat je niet aan hen kunt tippen qua opleidingsniveau, baan of inkomen? En dat je eigenlijk heel graag bij hen wil horen. En ook denkt dat wel te kunnen.

Waar komt dat gevoel vandaan?

Misschien ben je voor je gevoel al vanaf je vroege jeugd het zwarte schaap. Of werd je om een bepaalde reden gepest of buitengesloten. Het kan zijn dat je jezelf ervan hebt overtuigd dat je minder was dan een ander en hierdoor je eigen talenten niet hebt kunnen ontwikkelen of kunnen inzien wat die zijn.

Het kan ook zijn dat de manier waarop je je presenteert je deze “minderwaardigheid” niet laten zien. De buitenwereld ziet een succesvol, intelligent, knap en gezellig mens, maar dat geloof je zelf niet. Je belemmerende overtuiging is dat je niet goed genoeg bent, en je acties zijn ook daar naar.

Overtuigingen

Overtuigingen beginnen met een idee, deze worden door de buitenwereld bevestigd en dan wordt het een overtuiging. Dit kan natuurlijk positief zijn maar het kan ook een belemmerende overtuiging worden. Zo heb je (belemmerende)overtuigingen over:

 • Jezelf;
  • Ik ben te oud, werkgevers nemen mij toch niet meer aan.
  • Ik ben niet goed genoeg om mijn examen te halen, dus ik ga maar niet.
 • Anderen;
  • Vragen om hulp heeft geen zin, ze willen me toch niet helpen.
  • Een coach is het geld niet waard, plannen kan iedereen.
 • De wereld;
  • Het systeem deugt niet, de wereld is tegen mij.
  • Achter mijn droombaan aangaan heeft geen zin, dat lukt alleen als je goede connecties hebt.

Het probleem hiermee is dat ze je mogelijkheden tegenwerken. Als je niet gelooft dat je iets kunt dan kun je het ook niet.

En daar sta je dan, op dat feestje. Iedereen kent jou als dat gekke mens, die als laatste pas weg gaat en overal 100% voor gaat.  Waarschijnlijk heb je een mooi masker ontwikkeld zoals bijvoorbeeld de clown. De clown maakt grappen, is aanwezig en zorgt dat de aandacht gaat naar waar de clown wil dat die naartoe gaat. Zolang het maar niet over jou gaat. buitenbeentjeVeranderen

Hoe kom je van de clown naar jezelf? Op welke manier kun jij zijn wie je bent en je daar ook prettig bij voelen? Want uiteindelijk ben jij een mooi mens en voel je je het beste als je jezelf kunt zijn. Daarom een aantal stappen waarop je dichter bij jezelf komt.

1. Ga na waar je overtuiging, bijvoorbeeld sociaal ongewenst te zijn, vandaan komt. Maak een inventarisatie van situaties in heden en verleden waarin je dit gevoel had.
2. Ga, misschien met anderen, na in hoeverre jouw gevoel in deze situaties klopte. Wees de groep/de ander jou af, of was er iets in jouw gedrag waardoor je je al afzijdig hield en ongewenst maakte?
3. Ga na wat die overtuiging in het verleden voor positiefs heeft gedaan.

4. Vraag jezelf af wat het je nu kost?

5. Hoe lang ga je nog door met die prijs betalen?

 

Jij mag er zijn. Met je eigenaardigheden, ongemakken, spontane acties en eigenheid. Dat volgende feestje wordt voor jou makkelijker. Blijf bij jezelf, wie moet je anders zijn?

Wat zijn jou overtuigingen? Laat hieronder een bericht achter of mail ons naar info@bounce-back.nl