Plaffonddienst

business woman sleeping on the job at workSlaap is de basis van een goede gezondheid. Niet alleen fysiek maar zeker ook je geestelijke gezondheid. Met een slechte nachtrust begin je de dag al met een achterstand. En dan is het lastig functioneren op werk of school.

Het probleem is, dat de meeste mensen niet weten wat de oorzaak is van hun slechte slapen. Het zal wel aan de stress, overwerk, of relatieproblemen liggen. En deze dingen zullen zeker niet helpen om lekker in te slapen. Maar wat een hoop mensen niet beseffen is de hoeveelheid uren dat we gebruik maken van computerschermen in ons dagelijks leven. Juist de telefoon, tv of computer kan de oorzaak van je slapeloosheid zijn.

Melatonine

Misschien heb je wel eens de term Melatonine voorbij zien komen. En dat is een belangrijk onderdeel bij slaap maar wat is dat nou eigenlijk? Het is een lichaamseigen hormoon dat geproduceerd wordt door de pijnappelklier. Het zorgt voor je dag-, en nachtritme en zorgt ervoor dat je ’s avonds moe wordt. Je lichaam maakt zodra het donkerder wordt steeds meer melatonine aan en als het weer lichter wordt neemt de hoeveelheid weer af.

Als je aan dat natuurlijke proces gaat rommelen, dan rommel je ook aan je slaap. Dat is de reden dat wanneer je over vele tijdzones vliegt, je best een dag of twee in de war kunt zijn totdat je lichaam zich herstelt. De welbekende jetlag. Het blauwe licht van schermen remt de aanmaak van melatonine waardoor het dag / nachtritme verstoord wordt. Het licht van elektronische apparaten maakt het moeilijker om in slaap te komen en maakt ook de kwaliteit van slaap minder.

Help je slaap: Doe het licht uit!

plafonddienstElk modern scherm dat we tegenwoordig gebruiken geeft een hoop van een bepaald soort blauw licht. Als je overdag wakker bent is dit eigenlijk een goede zaak, want het helpt je om alert te zijn. Alleen ’s nachts is het ongeveer het laatste wat je brein nodig heeft.

Er zijn natuurlijk wel een aantal oplossingen voor het probleem en één daarvan is super eenvoudig: Schakel al het licht in je slaapkamer uit (inclusief de nachtlampjes). Neem je telefoon, Ipad of computer niet mee naar de slaapkamer. Zo kun je ook niet vlak voor het slapen gaan nog even controleren of je een bericht hebt gehad en ben je als je wakker wordt ’s nachts minder snel geneigd naar een scherm te gaan kijken. Het niet checken van je scherm is op z’n minst al een uitdaging.

Een andere oplossing is om de kleur op je scherm aan te passen, zodat de kleur van je scherm verschuift naar een oranje, warmere kleur. Helaas hebben de meeste tv’s dit nog niet maar dat zal vast niet lang meer duren.

Als dit allemaal te lastig blijkt is het misschien iets ’s avonds een oranje, blauw licht blokkerende bril te dragen. Maar goed het is makkelijker om die andere dingen te proberen. 

Proberen

Als je iemand bent die de telefoon of tablet mee naar bed neemt om nog wat te lezen probeer dan eens het volgende. Geef je telefoon of tablet eens een week rust. Neem ook geen computer of e-reader mee en laat de tv op de slaapkamer ook uit. Pak een boek en ga wat lezen. Is er aan het einde van de week iets van een verbetering van je slaap? Zo ja, dan heb je waarschijnlijk de oorzaak gevonden en weet je wat je kunt doen om in de toekomst beter te slapen.

Zitten jullie veel achter een scherm in de avonduren? Hoe pakken jullie slapeloosheid aan? Laat het ons hieronder weten of stuur een mail naar: info@bounce-back.nl