Rijden zonder rem

rijden zonder rem

‘Een klassieker voorbeeld voor ADHD is er bijna niet’, zei de psycholoog

Eind 2012 zei de psycholoog dat toen ik mijn diagnose ontving. Ze vertelde hoe sterk ik wel niet was dat ik ondanks mijn problemen het zo lang heb volgehouden. ‘Petje af’ zei ze en voor het eerst voelde ik mij begrepen en gezien. Als gymleraar had ik in de opleiding wel over ADHD geleerd en genoeg mee te maken gehad maar nooit had ik de koppeling gemaakt met mezelf. Attention Deficit and Hyperactivity Disorder het ‘gecombineerde type’. Een schot in de roos.

Rijden zonder rem

AD(H)D is niet alleen maar fysiek hyperactief. De mensen die ervoor gestudeerd hebben, beschouwen het een neurobiologische stoornis. Ergens gaat er in het brein iets mis met de bevoorrading van dopamine – een neurotransmitter die betrokken is bij gevoelens van gelukzaligheid en extase. Door een disbalans aan dopamine gaan mensen met AD(H)D onbewust  grenzen over om een gevoel van geluk, spanning of sensatie te krijgen. Niet zo gek dat er dus roekeloze gedrag is: ze hebben een Ferraribrein, maar bar slechte remmen.

Impulsiviteit, vergeetachtigheid en chaotisch zijn de trademarks van mensen met AD(H)D. Het leven gaat als een georganiseerd rommeltje vol leuke afleidingen en mogelijkheden. Het is makkelijk om nieuwe dingen te starten maar afmaken is een heel ander iets. Alle prikkels komen binnen zonder filter en daar overzicht in creëren een schier onmogelijke taak.

Mijn vrouw zit naast me en zegt ‘Ik snap er soms helemaal niks van’. Dit meestal nadat ik mijn sleutels heb gevonden in de koelkast of dat ik weer eens ben vergeten te eten. Mijn vrouw die gek wordt van onze auto vol met lege flesjes, pennen en bonnetjes. Mijn vrouw die altijd alles moet regelen van de financiën, moet bedenken wat we eten, wanneer we boodschappen doen en of de paspoorten eigenlijk wel klaar liggen voordat we op reis gaan. Maar ondanks dit nog altijd bij mij is omdat ik ook flexibel, origineel en grappig ben. Ik kan snel schakelen als er dingen fout gaan. Een goede eigenschap in een snelle prikkelgevoelige wereld waar foutjes snel zijn gemaakt.