Waarom is structuur belangrijk voor kinderen met AD(H)D?

“Mijn zoon van 10 heeft sinds kort de diagnose ADHD. Een van de dingen die ik telkens terug hoor is hoe belangrijk het is om structuur en een gestructureerde omgeving te bieden. Maar wat betekent dat nou eigenlijk en hoe helpt dat?”

Structuur. Een term die je vaak hoort als het gaat over kinderen met ADHD. Een gestructureerde omgeving staat voor een omgeving die georganiseerd en voorspelbaar is. Dit zorgt ervoor dat je kind weet wat het kan verwachten en zich daardoor veilig voelt in zijn ontwikkeling. Een dagelijkse routine en duidelijk schema zorgt al voor structuur. En een voorspelbare omgeving wordt gecreëerd door consequente regels en verwachtingen en het positief bekrachtigen hiervan.

Jij bouwt de steigers!
Elk kind profiteert van routines en veel kinderen brengen zelf structuur aan. Hierdoor ontwikkelen uit zichzelf goede gewoontes. Voor een kind met AD(H)D is dit veel lastiger. Kinderen met AD(H)D vinden het moeilijk zichzelf in bedwang te houden, ongewenst gedrag te stoppen en om hun focus te houden omdat er zoveel afleidingen om hun heen zijn. De symptomen van AD(H)D leiden tot problemen met zelfcontrole. Met routines, het helpen herinneren aan taken en de voorspelbaarheid die je als ouder biedt, bouw je steigers. Net als in de bouw. En deze steigers zorgen voor steun terwijl het gebouw verder groeit. Thuis structuur bieden helpt jouw kind en geeft het zelfvertrouwen. Structuur, een georganiseerde en voorspelbare thuishaven helpt jouw kind vanuit de steigers te op groeien!

Hoe bieden jullie structuur aan? Laat een bericht achter of mail info@bounce-back.nl